Uluslararası Sistem Standardı olan ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi; Uygulayan firma/kurumda sistemli çalışmayı sağlar.
ISO 9001 Belgesi, yönetim sistemi belgelerinden bir tanesidir. Uygulayan kurum/firmanın uluslararası Kalite Yönetim Sistem Standardına uygun olarak çalıştığını tescil eden belgedir. Çalışma sisteminin düzenli, izlenebilir olması, takibi, ölçülebilirliği sağlanır. Müşteri ve Kamu İhale kanunlarında (KİK) talep edilen bir belgedir.
ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu) tarafından hazırlanmış ve tüm dünyada kullanılan sistem standardıdır. Türkiye’de TSE (Türk Standartları Enstitüsü) tarafından getirilmekte, Türkçe’ye çevrilmekte ve yayınlanmaktadır. Standart TSE sitesinden standart alım kısmından temin edilebilir.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem Belgesi firmanın çalışmalarını daha düzenli ve sistematik bir şekilde yapmasını, yapılan işlerin kayıt altına alınmasını, takibini, analizi yapabilmek için ve müşterilerden gelecek belge taleplerine cevap vermek için alınması sağlanmaktadır.
ISO 9001 belgelendirme süreci, gerekli danışmanlık hizmetleri yapılarak dokümantasyonların ve formların oluşturulması ve akabinde uygulamaların yapılması sonrasında kontroller yapılarak süreç tamamlanmış ise;
ISO 9001 danışmanlık ve belgelendirme süreci, firma tarafından yetkilendirilmiş çalışanlar ile sistemli bir şekilde çalışılarak standardın istekleri ve firmanın mevcut durumu izlenerek bir yol haritası çizilerek başlar. Bire bir firma ile çalışılarak standardın istediği şartlar firmaya uygun olarak hazırlanır. Firmada olan mevcut formlar standarda uygun ise sisteme dahil edilerek uygulanmaya devam eder, eksik veya olmayan uygulamalar için yeni formlar tasarlanır ve firmanın uygulaması sağlanır. Standarda uygun dokümantasyonun hazırlanması, uygulamaların yapılması, belgelendirme aşamasının yapılması ile tamamlanır.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem belgesi yetkilendirilmiş kamu ve özel belgelendirme firmalarından alınabilir. Bunun tercihi belgelendirilecek firma/kuruma aittir. Önemli noktanın akreditasyonlu olması gerekliliğidir.
Kalite yönetim sistemi belgesinin ve uygulamalarının faydalarına değinecek olursak, yapılmasının birçok faydaları vardır. Yaptığı işin ve çalışmaların daha doğru şartlar altında, standartlara uygun olarak tescillendiğini göstermek için firmanın seçeceği yollardan biri de firmanın belge sahibi olmasıdır.
Standartlar ISO (Uluslararası standart Organizasyonu) tarafından zaman zaman gözden geçirilerek gerekli iyileştirmeler, revizyonlar yapılarak çağın ilerlemesi de göz önüne alınarak güncellenmeleri sağlanmaktadır. Bu güncellemeler de duyurulmakta ve yayınlanmaktadır. TSE EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem Standardını :2015 ise standardın versiyon numarasını gösterir. Yani ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi 2015 versiyonu geçerli anlamı taşır. Rakiplerinden daha öne geçilmesi için avantaj sağlar.
Kalite Yönetim Sistemi Belgesi geçerlilik süresi, alındığı tarihten itibaren 1 (Bir) yıl geçerlidir. Belge sahibi firma tarafından gerek görülmesi durumunda yılda bir yenilenir. Belgeler her yıl tekrar denetimler yapılarak güncellenir. Belgede ilgili firma adı, adresi, kapsamı (ne iş yaptığı), belge veriliş tarihi, belge bitiş süresi, vb. bilgiler yer alır.
Kalite sistem standardıdır.
Standarda uygun çalışamalar yapılarak alınır.
Yetkilendirmiş belgelendirme firmalarından alınır.
Firmanın sistemini tescillemek ve müşteri taleplerine cevap vermek için alınır.
Tüm firmalar alabilir (şahıs, Ltd. Şti., A.Ş.)
Alınan belgeler 1 yıl geçerlidir.
Türkak (türkiye akreditasyon kurumu) tarafından akredite olmuş belgelendirme firmasından alınan belgelerdir.
Automated page speed optimizations for fast site performance